En festival kræver hestekræfter

leje af minilæsser

Du tænker sikkert ikke over det, når du er til festival. Når musikken spiller, og du sammen med dine venner står foran scenen og skråler med på alle de velkendte melodier, der brager ud af scenehøjttalerne, så er det ikke ligefrem logistik, der ligger øverst i din bevidsthed. Ikke desto mindre er det dog et kæmpe arbejde at arrangere og opsætte en festival, så du og dine kammerater kan komme og slå jer løs.  

Festivalens vognpark  

Du er sikkert godt bekendt med, at der er brug for massevis af frivillige, når der bliver holdt festival i Danmark. I burgerbarerne står der ofte repræsentanter fra de lokale sportsklubber, der ved hjælp af deres frivillige engagement tjener penge til idrætsforeningen. Ved indgangene står der vagter, som ikke får en rød reje for deres indsats og rundt omkring på festivalpladsen er der folk, der blot for deres blå øjnes skyld giver en hånd med oprydning og skraldeopsamling.  

Det er meget tydelige hjælpertjanser, som alle festivalgæster ser med deres blotte øje, når de selv bevæger sig rundt på festivalens område. Det man ikke ser så tydeligt, det er den store gruppe mennesker, der frivilligt hjælper til, når en skov eller mark skal omdannes fra en naturgrund til fire dages festival.  

Festivalledelsen har ofte måtte undersøge vilkår for leje af minilæsser og andre større maskiner. For det logistiske arbejde kræver stærke mandfolk og maskiner med hestekræfter. Barer skal stilles op, boder gøres klar, toiletvogne rulles ind på plads, affaldsspande skal placeres strategisk rundt omkring og der skal måske endda anlægges midlertidige stier, så alle festivalens besøgende kan bevæge sig nemt omkring.  

Regnvejr gør jobbet sværere 

Vejret i Danmark er uforudsigeligt, og derfor er det aldrig helt nemt at planlægge en festival her til lands. Er der solskin og vindstille, så er der brug for masser af udendørsservering og vandposter. Er der derimod blæst og regnvejr, så er der imidlertid brug for mange overdækkede arealer og vedvarende vedligehold hele festivalen igennem.  

Mange festivaler bliver afholdt i skov- eller parklignende områder, der let får en mudret skovbund, når mange festivalgæster færdes på området og træder stierne op. Ved hjælp af maskinel med frontskovl er det muligt for sjakket bag festivalen at køre store mængder træflis ud i mudderet, så gæsterne ved meget dårligt vejr kan færdes på de anlagte stier uden at blive alt for mudrede. Det kræver, at udstyret er i orden og at folkene bag festivalen er klar til at rykke ud til problemer af alle slags. 

Scenen pilles ned 

Når festivalen er ved vejs ende og alle de trætte gæster er taget hjem for at slappe af, så rykker det frivillige team af praktiske hjælpere endnu engang ud. Scener skal pilles ned, affald køres væk og boder pakkes sammen. Arbejdet med at pille ned er næsten større, end det var at stille tingene op. Og der er ofte brug for mange ture rundt på pladsen, før alt er ryddet op og de frivillige velfortjent kan tage hjem og slappe af.