Værd at vide om essentielle aminosyrer

aminosyre

Du har måske hørt ordene “essentielle aminosyrer før”, men hvad er det egentlig? Og hvad skal det gøre godt for? Læs med her i artiklen og få svar på nogle af dine spørgsmål.

Hvad er aminosyrer og hvad er essentielle aminosyrer?

Aminosyrer er en kemisk struktur, som protienkæder er opbygget af. Proteiner er altså en lang række af forskellige aminosyrer i forskellige rækkefølger. Der er ca. 500 kendte aminosyrer, men af dem er det kun 22, der bruges til proteiner. Det er nødvendigt for opbygning af f.eks. muskler, at man har disse aminosyrer. Dog er der nogle som menneskekroppen ikke selv kan producere. Disse kaldes de essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer skal i stedet tages ind gennem kosten.  Generelt indeholder proteiner fra dyr alle de 9 essentielle aminosyrer, mens proteiner fra planter typisk mangler en eller flere. Derfor er det nødvendigt, at veganere varierer deres proteinindtag meget mellem forskellige planter. De essentielle aminosyrer omfatter

  • Isoleucin
  • Leucin
  • Fenylalalin
  • Lysin
  • Methionin
  • Threonin
  • Valin
  • Tryptophan
  • Histidin (essentiel for børn)
aminosyrer i pilleform

Essentielle aminosyrer og træning

Essentielle aminosyrer, som bl.a. kan købes på  https://www.only-approved.dk/eaa-essentielle-aminosyrer.html, er som sagt meget vigtig for opbyggelsen af muskler. Derfor er der også mange, som tager det som kosttilskud, når de træner. Det bliver enten benyttet under træning eller i perioder mellem måltider. Der er nogle aminosyrer, som er bedre til at opbygge musklerne end andre. Dette er blandt andre L-Leucin. L-Leucin er god ved proteinsyntese, hvor dine muskler først bliver nedbrudt, for derefter at blive opbygget igen. Aminosyrer bliver også brugt som energi, især ved aerob træningsformer som vægtløftning og styrketræning. Derfor er det også mest denne slags atleter, som man oplever, tager kosttilskud med essentielle aminosyrer, også kaldet EAA. Når vi træner på denne måde, smadrer vi faktisk vores muskelceller. Dette gør så at de kan blive genopbygget større og stærkere end før, og det er i denne proces, aminosyrerne er ekstra vigtige.

Men er det ikke snyd?

Det kan måske godt komme til at lyde som lidt at et mirakelpulver, når man snakker om EAA. Dette gør også, at nogle måske vil komme til at tænke, at de “snyder” med deres træning, når de indtager det. Men sagen er den, at musklerne først skal nedbrydes, før de kan bygges op stærkere igen. Og dette kan ikke ske medmindre man træner dem og derved nedbryder dem. Så derfor er EAA ikke en mirakelkur, men derimod bare en hjælp til at opbygge musklerne hurtigere og bedre, end hvis man ikke har nok essentielle aminosyrer. Dog er det selvfølgelig muligt at indtage disse gennem kosten, men det kan være svært at sørge for, at man har indtaget nok, hvis man træner meget – især hvis man har en plantebaseret kost.

Derfor kan du roligt gå i gang med at prøve dig frem med essentielle aminosyrer. Dog er det en god ide lige at læse godt om de produkter, du gerne vil bruge, inden du bruger dem, og at sætte dig ind i, hvad de indeholder.