Hvad er lysstofarmaturer, og hvad kan de bruges til?

Selvom ordet lysstofarmatur måske lyder fremmet for dig, så kender du med meget stor sandsynlighed til det, begrebet dækker over. Et lysstofarmatur er nemlig den aflange lysanordning, der som oftest bruger lysstofrør som lyskilde, og som du måske især kender fra industrielle sammenhænge. Og når et lysstofarmatur bruges som led i indretningen i hjemmet, er det typisk på steder, hvor der er behov for kraftig belysning, der ikke nødvendigvis skal tjene et æstetisk formål. Det kan eksempelvis være i en garage, et værksted eller i et kælderrum. Nedenfor kan du læse mere om lysstofarmaturer, og hvad de kan bruges til. 


Hvad er fordelen ved lysstofarmaturer? 

Lysstofarmaturer – eller lysstofrør, som de også ofte kaldes – bruges altså især i industrielle sammenhænge eller i sammenhænge, hvor lyskildens primære formål ikke er at bidrage æstetisk til rummets indretning, men snarere at give god og kraftig belysning. Og netop dette er også en af de primære fordele ved lysstofarmaturer. Armaturerne giver nemlig et særligt kraftigt lys, der gør nem velegnede til at oplyse større rum som lagerhaller eller lignende, eller som giver godt lys til præcisionsarbejde på et værksted eller i en garage.  

Men det er ikke den eneste fordel, der er ved denne type af belysning.  I dag er der kommet LED-armaturer til, der således bruger LED-rør som lyskilde frem for de lysstofrør, som ellers har været anvendt. Det gør, at der også tale om en særligt miljøvenlig form for belysning, fordi et lysstofarmatur har en lang levetid og kan fungere i mange år, før det skal udskiftes. Og udskiftningen af lysstofrørene til fordel for LED-rør gør også, at armaturet tænder med det samme. Det lyser med stor styrke, så snart det er blevet tændt og flimrer og blinker ikke og skal ikke “varme op”, når det tændes, som mange måske ellers kender fra lysstofrørene. 

Lysstofarmaturer som en del af en moderne indretning 

Som nævnt er det ikke så ofte, at lysstofarmaturer bruges som led i indretningen i hjemmet. Typisk bruges det i industrielle sammenhænge, i erhvervsbebyggelser, institutioner eller i en garage, et værksted eller i et kælderrum i hjemmet. Men det rå og industrielle look, der præger lysstofarmaturerne har især i de seneste år fundet vej ind i boligindretningen. Eksempelvis er er materialer, som også tidligere først og fremmest har været anvendt i industrielle og erhvervsmæssige sammenhænge, blevet populære elementer i moderne boligindretning. Som eksempel kan nævnes stål og beton. 

Mange er således faldet for det rå og industrielle udtryk, som kan blandes med blødere og mere hyggelige elementer for at give et fuldendt look. Og i denne sammenhæng er det ikke utænkeligt, at også de industrielt udseende lysstofarmaturer kan finde vej ind i boligindretningen. 

Lysstofarmaturer findes da også i dag i flere forskellige afskygninger, og der behøver således ikke være tale om uelegante monstrummer, der ingen æstetisk funktion har. I stedet kan man finde varianter i både stilrene og temmelig elegante udtryk, som sagtens kunne indgå i en rå og moderne indretning.