Et alkometer kan teste din alkoholpromille

Alkometer

Selvom det kan være sjovt at indtage alkohol og have det sjovt med sine venner, så skal man stadig kunne være så fornuftig, ikke at kaste sig ud i noget farligt. Der er hvert år mange fulde mennesker, som sætter sig ind bag rettet og tror, de kan køre hjem. Der opstår mange ulykker på grund af spritkørsel, så lad altid bilen stå derhjemme, når du skal i byen.

Som hovedregel hedder det, at du må have en promille under 0,5. Er den over 0,5 får du en bøde eller frakendt kørekortet betinget, alt efter hvor høj din promille er.

Køb et til hjemmet

For at blive sikker på, om du må køre bil, kan du altid bruge et alkometer, som kan måle din promille. Homecare er en hjemmeside hvor du kan købe udstyret hjem til privaten. Der er mange, som investerer i et alkometer, da du hurtigt kan vurdere, om de tre øl, du fik, var nok til, at promillen blev for høj.

Der findes forskellige slags alkometre, som du kan købe. Der findes måde engangstests eller alkometre, hvor du kan puste lige så mange gange, du vil. Det er forskelligt, hvad de enkelte modeller koster, da det kommer an på, hvilken model du vil have. De kan koste alt fra 500 kr. og op til næsten 3000 kr. afhængig af, hvor mange egenskaber den skal have. 

Sådan fungerer et alkometer

For at kunne bruge dit alkometer skal du tænde den, trække vejret dybt og puste ind i maskinen. Du skal fortsætte med at puste, indtil alkometeret siger en lyd. Herefter kan den ud fra din udåndingsluft vurdere, hvilken promille du har i blodet.

Du skal være opmærksom på, at måling af promillen afhænger af flere faktorer udover din udåndingsluft. En person med meget muskelmasse indeholder mere væske, som alkohol kan fordele sig i, i forhold til en kvinde. Derfor vil mængden af alkohol i blodet være lavere hos manden med meget muskelmasse i forhold til kvinden.

Værd at vide

Du skal huske at holde pause imellem dine målinger, hvis du vil vide om din promille har ændret sig efter en genstand. Som tommelfingeregel siger man, at du skal vente 15 minutter imellem hver måling. Det skyldes, at målingen kan blive for høj, da maskinen måler mængden af alkohol i munden også udover i udåndingen.

Der medfølger altid en vejledning til, hvordan du gør maskinen rent efter brug. Hvis der er flere, som har brugt det samme alkometer, så er det vigtigt, at den bliver rengjort ordentligt i forhold til bakterier.

Alkometer bliver brugt dagligt af politiet

Ifølge statistikker er det meget individuelt, hvor mange der har et alkometer derhjemme. Manges begrundelse er, at det er rart at kunne teste sig selv eller en anden, hvis man er i tvivl, om det er forsvarligt at køre hjem efter f.eks. en fest.

Alkometre bliver på daglig basis brugt af politiet, som stopper køretøjer, der kører mærkeligt. I forbindelse med højtider som påske og jul er de ofte ude og patruljere rundt for at sikre sig, at folk ikke kører påvirket hjem fra f.eks. en julefrokost.